Showing posts with label Synonyms and antonyms. Show all posts
Showing posts with label Synonyms and antonyms. Show all posts

Sunday, 1 September 2024

Antonyms : 200 Words

 

                     Antonyms : 200 Words                                                                                                                     

https://dkstudyroutine.blogspot.com/

                                                                                                                                                                                                                                                                                    

1. Inevitable- Avoidable
2. Exceptional- Common
3. Permanent- Temporary
4. Dim- Luminous
5. Reckless- Careful
6. Explicit- Ambiguous
7. Incredible- Believable
8. Repel- Attract
9. Rapidly- Slowly
10. Meticulous- Careless
11. Barbarous- Civilized
12. Successor- Predecessor
13. Urban- Rural
14. Conclusive- Indecisive
15. Terminate-Begin
16. Niggardly- Lavishly
17. Advanced- Receded
18. Enlightened- Ignorant
19. Moderate- Extreme
20. Superficial- Thorough
21. Scorn- Admiration
22. Trivial- Serious
23. Loquacious- Reserved
24. Confiscate- Release
25. Often- Rarely
26. Eminent- Notorious
27. Embark upon- Conclude
28. Diffidence- Boldness
29. Paucity- Plenty
30. Triggered- Choked
31. Fastidious- Adjustable
32. Grandiose- Simple
33. Bleak- Bright
34. Insolent- Humble
35. Lurid- Mild
36. Unscrupulous- Conscientious
37. Melodious- Tuneless
38. Contaminate- Purify
39. Frugal- Extravagant
40. Falling off- Improvement
41. Genial- Unkind
42. Shallow- Deep
43. Immune- Vulnerable
44. Veneration- Disrespect
45. Yield to- Resist
46. Concur- Disagree
47. Vague- Precise
48. Humility- Pride
49. Extol- Censure
50. Takes off- Lands
51. Demolish- Build
52. Prevent- Induce
53. Frailty- Strength
https://dkstudyroutine.blogspot.com/
54. Collapse- Rise
55. Anxious- Carefree
56. Thrifty- Wasteful
57. Innovate- Copy
58. Enduring- Fleeting
59. Progressive- Retrogressive
60. Purposely- Unintentionally
61. Brave- Timid
62. Opaque- Transparent
63. Hinder- Encourage
64. Zeal- Apathy
65. Shimmering-Gloomy
66. Plausible- Implausible/ Unbelievable
67. Flair- Inability
68. Dormant- Active
69. Hazy- Clear
70. Fantastic- Ordinary
71. Asceticism- Luxury
72. Dissolution- Establishment
73. Unnerved- Confident
74. Harmony- Disagreement
75. Guilty- Innocent
76. Duplicity- Honesty
77. Jocular- Morose
78. Uncompromising- Flexible
79. Desecration- Consecration
80. Far-fetched- Realistic
81. Parallel- Crooked
82. Blocked- Facilitated
83 Turn coat- Loyal
84. Embellish- Spoil
85. Intentional- Accidental
86. Expand- Contract
87. Stimulate- Discourage
88. Perilous- Safe
89. Audacious- Timid
90. Quiet- Pandemonium
91. Genuine- Fictitious
92. Implicit- Explicit
93. Repulsive- Attractive
94. Escalate- Decrease
95. Commotion- Tranquility
96. Manifested- Concealed
97. Vindictive- Forgiving
98. Inaugurate- Terminate
99. Detest- Like
100. Commence- Conclude
101. Prosperity- Adversity
102. Deliberate- Unintentional
103. Disputable- Indisputable
104. Make- Break
105. Depressed- Elated
https://dkstudyroutine.blogspot.com/
https://dkstudyroutine.blogspot.com/
106. Ham-fisted- Adroit
107. Capture- Liberate
108. Misery- Joy
109. Anarchy- Order
110. Monotony- Variety
111. Latter- Former
112. Diligent- Lazy
113. Philistine- Cultured
114. Ingest- Disgorge
115. Laceration- Healing
116. Disorderly- Organized
117. Glossy- Dull

https://dkstudyroutine.blogspot.com/

118. Accomplish- Fail
119. Orderly- Chaotic
120. Strife- Peace
121. Antique- Recent
122. Rapid- Slow
123. Initiated- Concluded
124. Fatigued- Rigid
125. Dynamic- Static
126. Hereditary- Acquired
127. Heretical- Orthodox
128. Implicate- Exonerate
129. Liberty- Slavery
130. Elevation- Reduction
131. Boon- Bane
132. Famous- Obscure
133. Gloomy- Radiant
134. Isolation- Association
135. Contented- Dissatisfied
136. Severe- Mild
137. Fatigued- Energised
138. Flexible- Rigid
139. Delete- Include
140. Evanescent- Eternal
141. Virtue- Vice
142. Confident- Diffident
143. Adamant- Yielding
144. Callous- Sensitive
145. Procrastinate- Expedite
146. Probity- Dishonesty
147. Sporadic- Continual
148. Apposite- Inappropriate
149. Chivalry- Cowardice
150. Sanguine temper- Despairing nature
151. Imperil- Safeguard
152. Consolidated- Disjoined
153. Vituperative- Laudatory
154. Benefactor- Enemy
155. Barren- Fertile
156. Nervous- Composed

https://dkstudyroutine.blogspot.com/

157. Evident- Hidden
158. Professional- Amateur
159. Cessation- Commencement
https://dkstudyroutine.blogspot.com/
160. Potent- Weak
161. Gregarious- Unsociable
162. Implication- Exoneration
163. Dismal- Bright
164. Meagre- Surplus
165. Flamboyant- Not showy
166. Chronic- Temporary
167. Awkward- Graceful
168. Despair- Hope
169. Validate- Disprove
170. Smug- Dissatisfied
171. Vicious- Virtuous
172. Obscure- Clear
173. Enervate- Strengthen
174. Autonomous- Dependent
175. Exonerate- Convict
176. Controversial- Indisputable
177. Accord- Disagreement
178. Feasible- Impractical
179. Acquit- Condemn
180. Affluence- Poverty
181. Harmonious- Discordant
182. Factual- Unrealistic
183. Assent- Disagreement
184. Discreet- Careless in behavior
185. Unjust- Fair-minded
186. Oppressive- Gentle
187. Clinch- Lose
188. To put up with- To dislike
189. Deceitful- Honest
190. Exaggerate- Understate
191. Synthetic- Natural
192. Infirmity- Strength
193. Deny- Accept
194. Benediction- Curse
195. Forbid- Permit
196. Inconspicuous- Prominent
197. Abandon- Retain
198. Fickle- Constant
199. Articulate- Unable tpress oneself.
200. Humble- Powerful

https://dkstudyroutine.blogspot.com/

THANK YOU FOR VISIT

                                                      

Friday, 14 August 2020

Synonyms and Antonyms -14

 Synonyms and Antonyms -14

Synonyms

1.OBVERSE:-
(a)Bitter
(b)Reverse
(c)Opposite
(d)Adverse
Ans-c


2.Mirth:-
(a)Sorrow
(b)Enthusiasm
(c)Adventure
(d)Merriment
Ans-d


3.TERRIFIC:-
(a)Big
(b)Excellent
(c)Tragic
(d)Terrible
Ans-d


4.DILIGENT:-
(a)Intelligent
(b)Energetic
(c)Modest
(d)Industrious
Ans-d


5.ABRIDGE:-
(a)Abort
(b)Span
(c)Shorten
(d)Cross
Ans-c

https://dkstudyroutine.blogspot.com

click here Daily Vocab show-14 pdf

click here-Subscribe career maker coaching center


Antonyms

1.APPROPRIATE:-
(a)Unskilled
(b)Unsuitable
(c)Unqualified
(d)Unable
Ans-b


2.RETRIEVE:-
(a)Respond
(b)Dismiss
(c)Foil
(d)Abandon
Ans-d


3.RABID:-
(a)Decent
(b)Fair
(c)Rational
(d)Pure
Ans-c


4.OPAQUE:-
(a)Misty
(b)Covered
(c)Clear
(d)Transparent
And-d


5.FRATERNITY:-
(a)Hospitability
(b)Hostility
(c)Brotherhood
(d)Enmity
Ans-b


THANK YOU FOR VISIT

Tuesday, 7 July 2020

SYNONYMS AND ANTONYMS-13


SYNONYMS AND ANTONYMS-13

https://dkstudyroutine.blogspot.com

SYNONYMS

1.Deflect-किसी से टकराकर दिशा बदल देना

(a)Frustrate-किसी व्यक्ति को हतोत्साहित या निरूत्साहित करना

(b)Cheat-धोखा देना

(c)Pervert-पथ भ्रष्ट करना /बिगड़ना 

(d)Depress-दबाना /उदास होना

Ans-c


2.Dawdle-विलम्ब करना/सुस्ती मे समय गवाना(a)Assess-आकना /मुल्यांकन करना

(b)Evaluate-मुल्याकन करना

(c)Fickle-चंचल /अस्थिर

(d)Loiter-अवारा फिरना/मटरगश्ती करना/देर करना

Ans-d


3.Exorbitant-बहुत ज्यादा

(a)odd-विषम

(b)Ridiculous-उट्पटान्ग/हास्यास्पद

(c)Excessive-अधिक

(d)Threatening-धमकी/डराना

Ans-c


4.Pivotal-निर्णायक/जरुरी

(a)Movable-चल

(b)Crucial-जरुरी/निर्णायक

(c)Internal-आंतरिक

(d)Mechanical-यान्त्रिक

Ans-b


5.Vulgar-असभ्य

(a)Thoughtless-विचारशुन्य/बिना सोचे

(b)Unkind-निर्दयी

(c)Coarse-असभ्य/अश्लिrल/भद्दा

(d)Illiterate-अनपढ

Ans-c


Antonyms1.

Luscious-अत्यन्त स्वादिश्ट

(a)Dry-सुखा

(b)ugly-कुरुप

(c)Sour-खट्टा/तिखा

(d)stale-बासी भोजन

Ans-c


2.Ameliorate-सुधार करना

(a)Lessen-कम करना

(b)Hasten-जल्दी करना

(c)Expedite-जल्दी करना

(d)Worsen-बद्तर कर देना

Ans-d


3.Gorgeous-

(a)Desperate-निराश करना

(b)plain-समतल

(c)Fashionable- प्रचलित

(d)Sumptuous-बहुमुल्य

Ans-b


4.Former-पहले का

(a)Subsequent-बाद का/बाद मे होनेवाला

(b)Later

(c) Resultant-परिणामी

(d)Latter-बाद का

Ans-d


5.Impervious-अप्रभावित

(a)penetrable-वेधनिय

(b)Hidden-छुपा हुआ

(c)Tolerable-सहनिय

(d)Gentle-नेक

ans-a  

https://dkstudyroutine.blogspot.com


click here Daily Vocab show-13 pdf

   THANK YOU FOR VISIT

Wednesday, 29 April 2020

Synonyms And Antonyms-12

Synonyms And Antonyms-12

click here download Daily Vocab-12 pdf

Question of last videos
find the Synonyms the following sentence
1.BANEFUL:-अभिशप्त/शापग्रस्त 
(a)Loss-हानि /घाटा 

(b)Evil-बुराई/दुष्ट 
(c)Profit-लाभ 
(d)Benefit-फयदा /लाभ 
Ans-b 

2.INSOLENT:-ढीठ/असभ्य/बतमीज़ 
(a)Insulting-अपमानित करनेवाल/गालिया देनेवाला 
(b)Wasteful-हानिकारक/अपव्ययी 
(c)Hard-कठोर 
(d)Difficult-मुश्किल/कठिन 
Ans-a 

https://dkstudyroutine.blogspot.com


find the Synonyms the following sentence
1. Spite:-द्वेष /ईर्ष्या करना /हानि पहुंचना 
(a)Concern-किसी को प्रभावित या शामिल करना/चिंतित होना 
(b)Admiration-प्रशंशा/आदर 
(c)Malice-द्वेष /ईर्ष्या 
(d)Indifference-उदासीनता /उपेक्षा 
Ans-c 

2.Prolific:-उर्वर /उपजाऊ /फलदार 
(a)Plenty-बहुतायत/प्रचुरता 
(b)Competent-सक्षम /योग्य 
(c)Fertile-उपजाऊ /उर्वर 
(d)Predominant-प्रबल /प्रधान (most noticeable ,powerful or important)
Ans-c 

3.Debilitate:-कमजोर /निर्बल कर देना 
(a)Weaken-कमजोर /दुर्बल कर देना 
(b)Attack-आक्रमण करना 
(c)Surmount-किसी कठिनाई को पार करना/विजय पाना/जितना 
(d)Destroy-नष्ट करना 
Ans -a 

4.Ostentatious:-दिखावटी /आडम्बर 
(a)Pretty-सुन्दर 
(b)Modest-मामूली /विनम्र 
(c)Showy-दिखावटी 
(d)Flagrant-अपमानजनक /शर्मनाक 
Ans-c 

5.Affable:-मिलनसार /भद्र/सुशील 
(a)Friendly-अनुकूल /मित्रतापूर्ण 
(b)Cheerful-खुशदिल /प्रफुलित 
(c)Helpful-सहायक 
(d)Neutral-निष्पक्ष /उदासीन 
Ans-a 

https://dkstudyroutine.blogspot.com



find the Antonyms  the following sentence
1. Juxtaposition:-(the fact of two things being seen or placed close together with contrasting)निकटता /समीपता 

(a)Difference-अंतर /मतभेद 
(b)Opposition-विपक्ष /विरोध 
(c)Separation-अलगाव /पृथकरण 
(d)Appropriateness-उपयुक्तता 
Appropriate-उचित /ठीक 
Ans-C 

2.Paucity:-आवश्यकता से कम 
(a)Surplus-अतिरिक्त /आवश्यकता  से अधिक 
(b)Scarcity-आभाव /कमी 
(c)Presence-उपस्थिति 
(d)Richness-प्रचुरता /धनवनता 
Ans-a 

3.Offer:-प्रस्ताव /सुझाव देना 
(a)Beg-भीख मांगना /निवेदन करना 
(b)Borrow-उधार देना
(c)Snatch-छीनना /झपटना 
(d)Request-अनुरोध करना /प्रार्थना करना 
Ans-d 

4.Bury:-दफनाना /गाड़ना 
(a)Examine-जांच करना /परीक्षा लेना 
(b)Open-खोलना 
(c)Disinter-खोदकर निकालना 
(d)Dig-खोदना 
Ans-c 

5.Minor:-नाबालिग  /अवयस्क 
(a)Heavy-भारी 
(b)Tall-लम्बा 
(c)Major-बालिग़ /वयस्क मनुष्य 
(d)Big-बड़ा 
Ans-c 

https://dkstudyroutine.blogspot.com



THANK YOU FOR VISIT


Thursday, 16 April 2020

Synonyms and Antonyms-11

Synonyms and Antonyms-11

click here download Syno-Anto-11 pdf

https://dkstudyroutine.blogspot.com

Question of the Last videos

find the Synonyms the following senntence.
1.Wondrous:-आश्चर्यजनक 
(a)Winning-विजेता 
(b)Roaming-घूमनेवाला
(c)Marvellous-शानदार/आश्चर्यजनक 
(d)Forceful-बलपूर्वक/प्रभावशाली 
ans-c 

2.Pragmatic:-व्यवहारिक /प्रायोगिक 
(a)practical-प्रायोगिक /व्यावहारिक 
(b)wise-बुद्धिमान 
(c)Intelligent-तेज 
(d)proper-ठीक /उचित 

find the synonyms

1.Lethargy:-आलस्य /सुस्त 
(a)Laxity-ढीलापन/लापरवाही 
(b)impassivity-भावशून्यता(absence of emotional reaction)
(c)Serenity-शांति/स्थिरता 
(d)Listlessness-उदास /थकान (Lack of interest or energy)
Ans-a

2.Verate:-डाटना 
(a)Scold-डाटना/फटकारना 
(b)Judge-फैसला सुनाना /निर्णय लेना 
(c)Downgrade-दर्जा घटाना /इज्जत उतरना 
(d)Deny-अस्वीकार करना 
ans -a 

3.Moribund:-मरणासन /मरनेवाला/संगठन या संस्था समाप्त होने के कगार पर 
(a)Stagnant-गतिहीन/ठहरा हुआ /रुका हुआ 
(b)Gloomy-उदास /विषादपूर्ण 
(c)Dying-मरणकालीन 
(d)Superfluous-अनावश्यक /फालतू 
Ans-c

4.Rebate:-छूट/कटौती 
(a)Loss-घाटा 
(b)Refund-धन लौटाना 
(c)Compensation-क्षतिपपूर्ति /मुवावजा 
(d)Discount-छूट/कटौती 
Ans-d

5.Bemoan:-दुःख/शोक प्रकट करना 
(a)Lament-दुःख /शोक प्रकट करना 
(b)Soothe-सांत्वना देना /शांत करना 
(c)Denounce-दोषी ठहरना /निंदा करना /इल्जाम लगाना 
(d)Loathe-घृणा/नफरत /नापसंद करना 
Ans-a

Find the Antonyms

1.Deep:-गहरा 
(a)Elementary-प्रारंभिक 
(b)Superficial-सतही/ऊपरी/बाहरी 
(c)Shallow-उथला /छिछला/कम 
(d)Perfunctory-असावधान /बेपरवाह 
Ans-c 

2.Obstinate:-जिद्दी /हठी 
(a)Inflexible-कठोर /गैर -लचीला 
(b)Prominent-प्रमुख /महत्वपूर्ण 
(c)Pliable-लचीला /कोमल 
(d)fashionable-प्रचलित /सजीला 
Ans-C 

3 .Validate:-मान्यता देना /सत्यापित करना 
(a)Legalise-वैध बनाना 
(b)Spurious-मिथ्या/झूठ 
(c)Authenticate-प्रमाणित करना/प्राधिकार देना 
(d)Disprove-अस्वीकार करना /असत्य प्रमाणित करना 
Ans-d 

4 .Lend:-उधार देना 
(a)Hire-किराये पर लेना /भाड़े पर लेना 
(b)Pawn-मोहरा /दाव पर लगाना/बंधक 
(c)Cheat-धोखा देना 
(d)Borrow-उधार लेना 
Ans-d 

5.Judicious-उचित /समझदार 
(a)Unequal-असमान 
(b)Unlawful-गैरकानूनी /अवैध 
(c)Impure-अशुद्ध /अपवित्र 
(d)Indiscreet-अविचारी /अविवेकी 
ans-d 
discreet-विचारशील /बुद्धिमान
https://dkstudyroutine.blogspot.com


QUESTION OF THE DAYS

Find the synonyms
1.BANEFUL-
(a)Loss
(b)Evil
(c)Profit
(d)Benefit

2.INSOLENT-
(a)Insulting
(b)Wasteful
(c)Hard
(d)Difficult

click here-Subscribe career maker coaching center

 THANK YOU FOR VISIT








Wednesday, 15 April 2020

Synonyms and Antonyms-10

Synonyms and Antonyms-10

click here download Syno-Anto-10 pdf

https://dkstudyroutine.blogspot.com

Question of the last video
➤RECOVER:-
(a)Recoup
(b)Revive
(c)Heal
(d)Return
Ans-a

➤Accuse:-
(a)Absolve
(b)Exonerate
(c)Vindicate
(d)Impeach
Ans-d

Choose the correct synonyms of the given word

1.Nebulous:-
(a)Tiny
(b)Vague
(c)Insignificant
(d)Inadequate
Ans-b

2.Wrath:-
(a)Jealousy
(b)Hatred
(c)Anger
(d)Violence
Ans-C

3.Abandon:-
(a)Abscond
(b)Discontinue
(c)Neglect
(d)Condense
Ans-b

4.Bashful:-
(a)Vigilant
(b)Confidant
(c)Shy
(d)Hopeful
Ans-C

5.Garner:-
(a)Distribute
(b)Decorate
(c)Preserve
(d)Collect
Ans-d
https://dkstudyroutine.blogspot.com

click here-Subscribe career maker coaching center

Choose the correct Antonyms of the given word

1.Bliss:-
(a)Anguish
(b)Sorrow
(c)Agony
(d)suffering
Ans-b

2.Spread:-
(a)Subdue
(b)Repress
(c)Suppress
(d)Contract
Ans-d

3.Precarious:-
(a)Danger
(b)Safe
(c)Cautious
(d)Easy
Ans-b

4.Profane:-
(a)Arrogant
(b)Benign
(c)Respectful
(d)Pious
Ans-d

5.Miserly:-
(a)Hospitable
(b)Generous
(c)Extravagant
(d)Philanthropic
Ans-c
https://dkstudyroutine.blogspot.com

click here-Subscribe career maker coaching center

Question of the days

find the Synonyms the following sentence.
1.Wondrous:-
(a)Winning
(b)Roaming
(c)Marvellous
(d)Forceful

2.Pragmatic:-
(a)practical
(b)wise
(c)Intelligent
(d)proper

give ans in comment
https://dkstudyroutine.blogspot.com

click here-Subscribe career maker coaching center

HINDI MEANING

➤RECOVER:-पुनः प्राप्त करना 
(a)Recoup-पुनः प्राप्त करना/क्षतिपूर्ति करना 
(b)Revive-पुनः उत्पन करना/फिर से जीवित करना 
(c)Heal-स्वस्थ होना/घाव भरना 
(d)Return-लौटना/वापस करना 
Ans-a

➤Accuse:-अभियोग लगाना/दोष लगाना 
(a)Absolve-दोष मुक्त करना/बरी करना 
(b)Exonerate-दोष मुक्त करना 
(c)Vindicate-साबित करना/सिद्ध करना /निर्दोष ठहरना 
(d)Impeach-अभियोग लगाना /दोषी ठहराना 
Ans-d

synonyms 


1.Nebulous:-अस्पष्ट/धुंधला 
(a)Tiny-बहुत छोटा 
(b)Vague-अस्पष्ट/धुंधला 
(c)Insignificant-नगण्य/तुच्छ 
(d)Inadequate-अयोग्य /अपर्याप्त 
Ans-b

2.Wrath:-क्रोध/रोष 
(a)Jealousy-ईर्ष्या/घृणा /द्वेष 
(b)Hatred-नफरत 
(c)Anger-क्रोध/गुस्सा 
(d)Violence-हिंसा /उत्पाती 
Ans-C

3.Abandon:-त्याग देना/छोड़ देना 
(a)Abscond-फरार होना /भाग जाना 
(b)Discontinue-छोड़ देना /बंद करना /रुकना 
(c)Neglect-ध्यान नहीं देना /उपेक्षा करना 
(d)Condense-संक्षिप्त करना/गाढ़ा करना 
Ans-b

4.Bashful:-शर्मीला /लज्जाशील 
(a)Vigilant-सतर्क/सावधान 
(b)Confidant-विश्वास पात्र
(c)Shy-शर्मीला 
(d)Hopeful-आशापूर्ण /आशावादी 
Ans-C

5.Garner:-एकत्र करना/संग्रह करना 
(a)Distribute-बाटना/बितरित करना 
(b)Decorate-सजाना/शुशोभित करना 
(c)Preserve-बचाना /सुरक्षित करना 
(d)Collect-संग्रह करना /जमा करना 
Ans-d

Antonyms 

1.Bliss:-परमानन्द /आनंद /हर्ष 
(a)Anguish-मानसिक वेदना/कष्ट 
(b)Sorrow-दुःख/शोक 
(c)Agony-व्यथा/कष्ट 
(d)suffering-पीड़ा/कष्ट 
Ans-b

2.Spread:-फैलाना/बिछाना 
(a)Subdue-किसी को हराना /नियंत्रण में लेना /अधीन करना 
(b)Repress-दबाना/कुचलना 
(c)Suppress-दमन करना /दबाना /कुचलना 
(d)Contract-अनुबंध पत्र /सिकुड़ना /संकुचित होना 
Ans-d

3.Precarious:-खतरनाक/असुरक्षित 
(a)Danger-खतरनाक 
(b)Safe-सुरक्षित 
(c)Cautious-सावधानी /सतर्कता
(d)Easy-आसान /सरल 
Ans-b

4.Profane:-पवित्र वस्तु को दूषित करना 
(a)Arrogant-घमंडी 
(b)Benign-उदार /दयालु /दानशील 
(c)Respectful-आदरपूर्ण 
(d)Pious-धर्मात्मा/धर्मपरायण 
Ans-d

5.Miserly:-कंजूश /कृपण 
(a)Hospitable-मेहमान नवाज 
(b)Generous-दानी /उदार 
(c)Extravagant-खर्चीला /फिजूलखर्ची 
(d)Philanthropic-परोपकारी /लोकहितैषी 
Ans-c

click here download Syno-Anto-10 pdf

click here-Subscribe career maker coaching center

THANK YOU FOR VISIT

Friday, 21 February 2020

Synonyms and Antonyms-9


Choose the correct synonyms of the given word
1.SERENE:-
(a)Solemn
(b)Meak
(c)Delicate
(d)Calm
Ans-d

2.GRUESOME:-
(a)Hateful
(b)Painful
(c)Tragic
(d)Frightful
Ans-d

3.SECURE:-
(a)Secret
(b)Comfortable
(c)Safe
(d) Independent
Ans-c

4.CONNOISSEUR:-
(a)Ignorant
(b)Interpreter
(c)Delinquent
(d)Lover of art
Ans-b

5.IMPETUOUS:-
(a)Violent
(b)Resourceful
(c)pleasing
(d)Rash
Ans-d


Choose the correct Antonyms of the given word
1.UNIVERSAL:-.
(a)Narrow
(b)Regional
(c)Miniature
(d)Subsidiary
Ans-b

2.Alive
(a)Passive
(b)Dead
(c)Asleep
(d)Drowsy
Ans-b

3.Ancestors
(a)Supporters
(b)Followers
(c)Disciple
(d)Descedants
Ans-d

4.Endow
(a)Borrow
(b)Steal
(c)Snatch
(d)Extort
Ans-a

5.Synthetic
(a)Cosmetic
(b)plastic
(c)Affable
(d)Natural
Ans-d

 Hindi meaning
1.SERENE:-शान्त/स्थिर
(a)Solemn-गंभीर; पवित्र; औपचारिक; संस्कारपूर्ण; प्रभावशाली;
(b)Meak-मांस
(c)Delicate-सुकुमार; कोमल; नाजुक
(d)Calm-शांत; नीरव; उत्तेजनाहीन;
n. शांति;
v. शांत करना;

2.GRUESOME:-कुरूप; वीभत्स; डरावना; भयानक;

(a)Hateful-घृणित; अप्रिय; कुत्सित; गर्हित; घिनौना;

(b)Painful-पीड़ादायक; तकलीफ-देह; दर्दनाक; कष्टदायक;

(c)Tragic-दुखांत; दुःखद; दुःखांत

(d)Frightful-भयानक; खराब; डरावनी; डरावना; भयंकर; ;



3.SECURE:-सुरक्षित; निश्चित; महफ़ूज़;

(a)Secret-गुप्त भेद; रहस्य;

(b)Comfortable-आरामदेह; सुखद; आरामदायक

(c)Safe-सुरक्षित

(d) Independent-स्वतंत्र; स्वाधीन; स्वावलंबी;



4.CONNOISSEUR:-पारखी; परीक्षक; कदरदान; गुणग्राहक; गुणज्ञ;

(a)Ignorant-अशिक्षित; अनजान; अबोध; जाहिल;

(b)Interpreter-व्याख्याता; व्याख्याकार; भाषांतरकार

(c)Delinquent-बाल-अपराधी; कर्तव्यच्युत; कर्तव्य भ्रष्ट; अपचारी; मुजरिम;
adj. विलंबित; दोषी; पापी; मुजरिम

(d)Lover of art-कलाप्रेमी



5.IMPETUOUS:-अविवेकी; क्रोधी; जोरदार; तेज; साहसी; प्रबल; जल्दबाज;

(a)Violent-तेज़; प्रबल; हिंसक; हिंसात्मक; ज़बरदस्त; बेरहम;

(b)Resourceful-सक्षम एवं चतुर; चतुर; उपायकुशल; साधन-संपन्न; जीब-संबंधी; भाषण-संबंधी;

(c)pleasing-मनोहर; प्यारा; दिलपसन्द; सुखद; प्रीतिकर; मनभावना;

(d)Rash-उतावला; जल्दबाज; दुस्साहसी; अविवेकी;
n. त्वचा पर निकली लाल-लाल फुंसियाँ; दिदोरा; चकत्ता; अविचारी;







Choose the correct Antonyms of the given word

1.UNIVERSAL:-.सार्वलौकिक; आलमगीर; लौकिक; विश्वव्यापी; सार्वत्रिक

(a)Narrow-तंग; संकीर्ण; संकुचित; कष्टप्रद;
n. सँकरा भाग;
v. सिकुड़ना; तंग हो जाना;

(b)Regional-क्षेत्रीय; प्रादेशिक; क्ष॓त्रीय; आंचलिक; मंडलीय; ;

(c)Miniature-लघुरुप; सूक्ष्म आकार का चित्र; सूक्ष्म आकार का पुस्तक;
adj. लघु; छोटा; अति सूक्ष्म;

(d)Subsidiary-सहायक; मददगार



2.Alive-adj. ज़िन्दा; जीवित; सचेत; अस्तित्वमय; क्रियाशील; परिपूर्ण;

(a)Passive-adj. निष्क्रिय; कर्मवाच्य; धैर्यवान; सहनशील; अप्रतिरोधी;

(b)Dead-मृत; मरा हुआ; मुरदा; जड़; निष्प्राण; निरर्थक;
adv. बिलकुल;
n. मृतक लोग; स्वर्गगमी;

(c)Asleep-सोता हुआ;
adj. सुप्त; सोता हुआ; निद्रामग्न;

(d)Drowsy-निद्रालु; ठंडा; आलस्यपूर्ण; ऊँघता हुआ; नींद से भरा हुआ; ;



3.Ancestors-पूर्वज; पितर;

(a)Supporters-समर्थक

(b)Followers-अनुगामी; प्रशंसक; अनुयायी;

(c)Disciple-चेला; शिष्य; अनुयायी; छात्र; अनुगामी; ;

(d)Descedants-वंशज /सन्तान



4.Endow-प्रदान करना; धर्मस्व देना; वृत्तिदान करना

(a)Borrow-उधार लेना /उधार लेना; उधार मांगना; ऋण लेना; उद्धृत करना;
n. उधार;

(b)Steal-चुराना;
n. चोरी; धोखा;

(c)Snatch-छीनना; झपटना; जल्दी खाना;
n. झपट; बलपूर्वक ग्रहण;

(d)Extort-ऐंठना; उगाहना; खींचकर निकालना; बलपूर्वक लेना; छीनना; अपकर्षण करना;



5.Synthetic-कृत्रिम;
adj. कृत्रिम;

(a)Cosmetic-श्रृंगार का सामान; कांतिवर्धक; अंगराग; प्रसाधक; उबटन; प्रसाधन सामग्री;

(b)plastic-

(c)Affable-मिलनसार; भद्र; सुशील; मित्रतापूर्ण; मधुर भाषी;

(d)Natural-स्वाभाविक; नैसर्गिक; प्राकृतिक;

New word
Tyranny-अन्याय/अत्याचार /जुल्म
Cruelty-निर्दयिता/क्रुरता


click here and download Daily vocab show-9 pdf

click here-Subscribe career maker coaching center








SSC के लिए भारतीय संविधान (Polity) अनुच्छेद आधारित प्रश्न*

*1. भारत को धर्मनिरपेक्ष राज्य घोषित करता है* – प्रस्तावना   *2. समानता का अधिकार* – अनुच्छेद 14   *3. शिक्षा का अधिकार* – अनुच्छेद 21A   *4...